Incoterms: duidelijke afspraken over uw wereldwijd transport

Incoterms (International Commercial Terms) bieden wereldwijd erkende afspraken rondom internationaal transport. Door een Incoterm op te nemen in uw transportovereenkomst, is voor iedereen duidelijk wie het vervoer regelt, de kosten betaalt en de transportrisico’s draagt. Dit geeft zekerheid en voorkomt onduidelijkheid over uw rechten en plichten, tijdens of na het transport.

Van Thiel Transport helpt u bij het bepalen welke Incoterm het beste past bij uw internationale transport. Neem nu contact op voor deskundig advies van onze medewerkers. Op werkdagen ontvangt u gemiddeld binnen een uur een reactie.

Incoterms 2020 bieden duidelijkheid over wie welke verantwoordelijkheden draagt

De Incoterms zijn opgesteld door de ICC (International Chamber of Commerce, oftewel de internationale Kamer van Koophandel). Elke tien jaar worden de Incoterms herzien. In de laatste lijst uit 2020 zijn elf Incoterms opgenomen. Elke Incoterm beschrijft een set afspraken rondom het transport. Deze afspraken bestaan uit:

Wie regelt het vervoer?

Dit deel van de Incoterm bepaalt welke partij (koper of verkoper) verantwoordelijk is voor het regelen van het transport. Dit omvat het vervoermiddel, maar ook eventuele aanvullende logistieke zaken, zoals transportverzekering en douaneafhandeling.

Wie betaalt de kosten?

In de Incoterm staat beschreven wie welke transportkosten betaalt. Dit zijn de directe kosten voor het transport, maar ook bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld verzekeringen en eventuele invoerheffingen.

Wie draagt de risico’s?

De Incoterm omschrijft welke partij de transportrisico’s draagt. Risico’s kunnen zijn schade aan goederen, of verlies van goederen tijdens het transport.

Wat is de plaats van overdracht?

Naast het vastleggen van de verantwoordelijkheden met behulp van een Incoterm, is het van belang om een plaats te bepalen waar de verantwoordelijkheden worden overgedragen aan de andere partij. Deze plaats kan bijvoorbeeld een haven, een vervoermiddel, een opslagplaats of een grens zijn.

Voor elk transport deskundig advies over de juiste Incoterm

U wilt tijdens of na uw transport niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het belangrijk om altijd kritisch te kijken naar welke Incoterm het best van toepassing is op uw transport. De medewerkers van Van Thiel Transport zijn thuis in de details van de Incoterms. Zij adviseren u, zodat u uw goederen te allen tijde met een gerust gevoel kan exporteren en/of importeren.

Vier van de elf Incoterms zijn specifiek bedoeld voor zeevracht:

 • CFR – Cost and Freight
 • FOB – Free On Board
 • FAS – Free Alongside Ship
 • CIF – Cost Insurance and Freight

De overige zeven zijn er voor andere vervoersmiddelen:

 • EXW – Ex Works
 • FCA – Free Carrier
 • CPT – Carriage Paid To
 • CIP – Carriage and Insurance Paid To
 • DAP – Delivered At Place
 • DPU – Delivered At Place Unloaded
 • DDP – Delivery Duty Paid

Naast het transportmiddel spelen ook andere zaken een rol bij het bepalen van de juiste Incoterm. Dit kan zijn het transporttype, zoals FTL/FCL en LTL/LCL. Of de goederen de Europese grens overgaan, is ook van belang.

Afhankelijk van de met de Incoterm afgesproken voorwaarden, berekent Van Thiel Transport het tarief voor uw transport.

Vraag offerte aan
Reactie binnen 1 uur
Contactpersoon
Marvin Versteeg
Sales

"*" geeft vereiste velden aan

Ontvang een offerte

Vraag nu een offerte aan en ontvang op werkdagen gemiddeld binnen 1 uur een reactie.

(Wij werken niet voor particulieren en doen geen verhuizingen)

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maak goede afspraken!

Neem nu contact op voor advies op maat over de Incoterm die het beste past bij uw transport. Op werkdagen ontvangt u gemiddeld binnen een uur een reactie.

Op werkdagen gemiddeld binnen 1 uur een reactie